SWOT Analizi
SWOT Analizi Albert Humphrey tarafından geliştirilen, mekânsal planlama, kurumsal planlama veya kişisel planlama gibi alanlarda başvurulan; kişiye, kuruma, projeye veya proje alanına ilişkin güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler gibi parametreleri açıkça ortaya koyan bir tekniktir.
Peki, SWOT nedir? Yani ‘SWOT‘ kelimesinin açılımı nedir?
- Strengths (Güçlü yönler),
- Weaknesses (Zayıf yönler),
- Opportunities (Fırsatlar),
- Threats (Tehditler) ,
Kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş analizin adıdır. Belirtilen bu her kelime SWOT’un bir basamağını oluşturur. Kimi kaynaklarda bunlara SWOT soruları da denmektedir. SWOT’un Türkçe karşılığı ise GZFT’dir.
SWOT Analizi veya GZFT Analizi planlama yapılacak; proje alanına, projeye, kuruma veya kişiye ilişkin Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler bağlamında bir takım analiz bilgileri sağlar. Bu analiz, Özel Sektör, Şehir ve Bölge Planlama, Kişisel Gelişim gibi birçok alanda kullanılan interdisipliner tekniklerden biridir.
SWOT Analizinin kullanım alanı fark etmeksizin;
- Güçlü ve Zayıf yönler projenin-proje alanının-şirketin-kişinin kendi iç bağlamında olan, zamanla değişebilecek veriler ve bilgilerden oluşurken,
- Fırsatlar ve Tehditler alanın-şirketin-kişinin dış bağlamda etkileyen ve değişmesi pek mümkün olmayan veriler ve bilgilerden meydana gelmektedir.